PALIKKAOOPPERA - kun suuri rumpu soi 24.8.-9.9.2012

Taide- ja museokeskus Sinkka, Kerava 

Työryhmä Anne Jouhtinen, Margit Tuokko, Ilkka Kallio ja Antti Koskinen valmistivat Taide- ja museokeskus Sinkan avajaisiin Mortuus 6as1 live tanssi- ja videoperformance-esityksen sekä installaation näyttelytilaan. Anne Jouhtinen on viettänyt lapsuutensa Savion Kumitehtaan mäellä, joka surullisesti on tällä hetkellä kuollut ja autioitunut. Hankkeessa tutorina toimivan teatteriohjaaja Kristian Smedsin kaivatessa paikallista otetta avajaisnäyttelyyn, päätti Jouhtinen pureutua menneisyytensä maisemiin, nostaa näkyville kauan sitten hävinneet muistot. Elämä tehtaanmäellä piti sisällään tuntemuksia laidasta laitaan; ihmisen ilot, surut, tuskat ja pelot kulkivat käsi kädessä. Talot olivat täynnä elämää, sukulaiset ja tehtaanmäen muut asukkaat ympärillä, mäen hiekkatiet täyttyivät jalanjäljistä, ympäröivät metsät kätkivät salaisuuksia, lasten nauru raikui kaikkialla. Rappeutuneen kotikonnun elämänkaari nivoutuu väistämättä yhteen oman ikääntymisen ja naisena olemisen vaiheisiin, kotitalon kohtalo saastoineen ja tuhoineen luo mielettömän kontrastin sisäisten muistojen kanssa.  

Jouhtinen ja Ilkka Kallio työstivät keväästä alkaen sekä yhtenä viikonloppuna tapahtuvan performancen että koko 3-viikkoisen tapahtuman ajalle sijoittuvan näyttelyn ja videoteoksen valokuva-, video- ja musiikkimateriaalia.

Laulajatar Margit Tuokko on persoonallinen äänitaiteilija, joka on vailla vertaa. Hän on esittänyt ensikonsertissaan Jouhtisen sanoittaman ja Keijo Puumalaisen säveltämän teoksen "Äiti Maa", joka on virittänyt yhteistyön uudelle tasolle. Mortuus 6as1 –tanssiperformanceteoksessa Tuokko esiintyi Jouhtisen rinnalla laulajana, lausujana, näyttelijänä, tanssijana. Kallio toteutti esityksen taustavideon, valaistuksen ja loihti lavastusta näkyville. Antti Koskinen toimi teknisenä asiantuntijana ja huolehti esityksen äänentoistosta ja videon ajamisesta. Jouhtinen käsikirjoitti ohjasi, musisoi, puvusti ja tanssi teoksen.

 Mortuus 6as1 näyttelyosuus rakentui menneisyyden muistojen kosketukselle ja tehtaanmäen menneille tapahtumille. Esillä ovat Menneisyyden Metsässä (tervatut puunrungot, kallot, siirtokuvat lapsuuden valokuvista) sukulaiset ja ystävät, Taivasratsut kantavat kuolleiden sieluja toiselle puolen. Mortuus 6as1 –videoteos yhdisti menneet nykyisyyteen antaen katsauksen elämään ja sen varjoihin.

 Esitykset olivat lauantaina 1.9. klo 11.15 ja 12.15 sekä sunnuntaina 2.9. klo 12.00 ja 13.00

 SATUHETKET

Jouhtinen sadutti museon alakerrassa olevassa satunurkkaustilassa halukkaita päiväkotilaisia kahdeksan kertaa kahdessa viikossa.  Halukkaat päiväkodit varasivat itselleen ajan haluamaansa esitykseen. Esitysten kesto oli n. 15-20 minuuttia.  Säestäjänä Ykä Similä/ Rytmirinki yhdessä Mari Leskisen kanssa. Mari Leskinen maalautti lapsia  ja Ykä Similä piti rumputyöpajaa lapsille sadun jälkeen. Sadut on kirjoittanut Anne Jouhtinen.

 vko 35 Järvenneito ja hopeakyljen ratsastaja

vko 36 Prinsessa Aamunsäde ja kultaiset taikatossut

        

Kuvia Menneisyyden metsästä ja Mortuus 6as1 esityksestä 

Kuvassa Anne Jouhtinen ja Margit Tuokko

sekä satuesityksistä löytyy täältä

Järvenneito ja hopeakyljen ratsastaja

Kuvassa Anne Jouhtinen, Mari Leskinen ja Ykä Similä

Prinsessa aamunsäde ja kultaiset taikatossut

Kuvassa Anne Jouhtinen, Mari Leskinen ja Ykä Similä

lisäksi Anne Jouhtinen esiintyi mm. 

Avajaiskulkueessa

 

Kukkakeijun tanssi

Metsännoidan tanssi

Symbaali tanssi

Maailmanpyörärummutus

 

Kuvia avajaisista

valokuvat © Ilkka Kallio

Takaisin