Kaie mennyttä

Kioskiturnee 2007

Vekaraverstas/Kauhukartano

Valon Ihme 2010

HELSINGIN TAITEIDEN  

PALIKKAOOPPERA - kun suuri rumpu soi 24.8.-9.9.2012

Taide- ja museokeskus Sinkka, Kerava 

Työryhmä Anne Jouhtinen, Margit Tuokko, Ilkka Kallio ja Antti Koskinen valmistavat Taide- ja museokeskus Sinkan avajaisiin Mortuus 6as1 live tanssi- ja videoperformance-esityksen sekä installaation näyttelytilaan. Anne Jouhtinen on viettänyt lapsuutensa Savion Kumitehtaan mäellä, joka surullisesti on tällä hetkellä kuollut ja autioitunut. Hankkeessa tutorina toimivan teatteriohjaaja Kristian Smedsin kaivatessa paikallista otetta avajaisnäyttelyyn, päätti Jouhtinen pureutua menneisyytensä maisemiin, nostaa näkyville kauan sitten hävinneet muistot. Elämä tehtaanmäellä piti sisällään tuntemuksia laidasta laitaan; ihmisen ilot, surut, tuskat ja pelot kulkivat käsi kädessä. Talot olivat täynnä elämää, sukulaiset ja tehtaanmäen muut asukkaat ympärillä, mäen hiekkatiet täyttyivät jalanjäljistä, ympäröivät metsät kätkivät salaisuuksia, lasten nauru raikui kaikkialla. Rappeutuneen kotikonnun elämänkaari nivoutuu väistämättä yhteen oman ikääntymisen ja naisena olemisen vaiheisiin, kotitalon kohtalo saastoineen ja tuhoineen luo mielettömän kontrastin sisäisten muistojen kanssa.  

Jouhtinen ja Ilkka Kallio ovat keväästä alkaen työstäneet sekä yhtenä viikonloppuna tapahtuvan performancen että koko 3-viikkoisen tapahtuman ajalle sijoittuvan näyttelyn ja videoteoksen valokuva-, video- ja musiikkimateriaalia.

Laulajatar Margit Tuokko on persoonallinen äänitaiteilija, joka on vailla vertaa. Hän on esittänyt ensikonsertissaan Jouhtisen sanoittaman ja Keijo Puumalaisen säveltämän teoksen "Äiti Maa", joka on virittänyt yhteistyön uudelle tasolle. Mortuus 6as1 –tanssiperformanceteoksessa Tuokko esiintyy Jouhtisen rinnalla laulajana, lausujana, näyttelijänä, tanssijana. Kallio toteuttaa esityksen taustavideon, valaistuksen ja loihtii lavastusta näkyville. Antti Koskinen toimii teknisenä asiantuntijana ja huolehtii esityksen äänentoistosta ja videon ajamisesta. Jouhtinen käsikirjoittaa, ohjaa, musisoi, puvustaa ja tanssii teoksen.

 Mortuus 6as1 näyttelyosuus rakentuu menneisyyden muistojen kosketukselle ja tehtaanmäen menneille tapahtumille. Esillä ovat Menneisyyden Metsässä (tervatut puunrungot, kallot, siirtokuvat lapsuuden valokuvista) sukulaiset ja ystävät, Taivasratsut kantavat kuolleiden sieluja toiselle puolen. Mortuus 6as1 –videoteos yhdistää menneet nykyisyyteen antaen katsauksen elämään ja sen varjoihin.

 Esitykset ovat lauantaina 1.9. klo 11.15 ja 12.15 sekä sunnuntaina 2.9. klo 12.00 ja 13.00

 SATUHETKET

Jouhtinen saduttaa museon alakerrassa olevassa satunurkkaustilassa halukkaita päiväkotilaisia kahdeksan kertaa kahdessa viikossa.  Halukkaat päiväkodit varaavat itselleen ajan haluamaansa esitykseen. Esitysten kesto n. 15-20 minuuttia. Ikäsuositus 4-6vuotta. Säestäjänä Ykä Similä/ Rytmirinki. Mari Leskinen maalatuttaa lapsia sadun jälkeen. Sadut on kirjoittanut Anne Jouhtinen.

 vko 35 Järvenneito ja hopeakyljen ratsastaja

 

vko 36 Prinsessa Aamunsäde ja kultaiset taikatossut

  

 

 

Takaisin Kaie sivulle

Takaisin mennyttä sivulle